poniedziałek, 5 stycznia 2009

Tarta rybna z warzywami

Ciasto na tarte:
- 30 dag mąki
- 18 dag masła
- 2 łyżki śmietany kremówki 18%
- 2 łyżki zimnej wody

Zagniatamy mąkę z masłem, dodajemy śmietanę i na koniec zimną wodę wg potrzeb – by ciasto było gładkie. Owijamy folią i zostawiamy w lodówce na godzinę.

Nadzienie:
- pół niedużego selera
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- białą część jednego pora
- 0,5kg filetów z Soli [może być równie dobrze miruna, albo każda inna jasna ryba]
- filiżankę bulionu
- szczypta curry
- sól, pieprz,
- 200g śmietany kremówki 18%
- ok. 100g startego żółtego sera
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej.
- 1 łyżeczka kuminu zmielonego
- parę ziaren kolendry

Co robimy

- Warzywa trzemy na tarce, pora siekamy.
- Przesmażamy pora, dodajemy pozostałe warzywa, podlewamy bulionem, dodajemy trochę curry i dusimy razem.
- Filety oprószamy solą, pieprzem oraz mąką i przesmażamy krótko z obu stron.
- Dodajemy rybę do warzyw i pozwalamy się jej rozpaść na mniejsze kawałki.
- Przygotowujemy sos – mieszamy śmietanę z serem, dodajemy musztardę, kumin i rozbite ziarna kolendry.
- Smarujemy formę do pieczenia oliwą, rozkładamy w niej równomiernie na spodzie i bokach ciasto i nakłuwamy widelcem. Wysypujemy na dno ziarna fasoli, by nam ciasto nie wyrosło.
- Zapiekamy tartę przez około 15min. w temp. ok. 270 ºC.
- Wyciągamy ciasto i napełniamy nadzieniem rybno-warzywnym. Polewamy sosem śmietanowym. Z resztek ciasta (jeżeli takie nam zostały) wycinamy paseczki i układamy na wierzch kratkę.
- Pieczemy jakieś 15-20min.